Hvordan skaber du det bedste hold?

23. oktober 2023

Af Joachim Boldsen

Hvordan skaber du det bedste hold? Et spørgsmål som jeg har fået et utal af gange i løbet af min professionelle sportskarriere, men absolut også ved en del lejligheder sidenhen. Når jeg så har besvaret spørgsmålet og fulgt op med holdningen om, at det ikke er så forskelligt fra det private erhvervsliv, har de fleste ikke accepteret den præmis.

Mest med den klassiske ”du kan ikke sammenligne 1 til 1”.

Nej, det kan jeg ikke, og det er der faktisk ikke nogen, der kan, for vi er alle forskellige. Klubber er forskellige, virksomheder er forskellige, og mennesker er forskellige.

Hele præmissen om at skabe det bedste hold ligger jo i, at man evner at få forskellighederne til at spille sammen og formår at udvikle og motivere. Få personerne til at gå mod det samme mål, og få dem til at brænde for det i fællesskab.

Hvordan gør man så det?

Jeg kan begynde med at fortælle, hvordan man ikke gør det. Som udgangspunkt er vi ikke ens, og dermed skal vi heller ikke behandles ens.

Eksempel: Det hjælper ikke, at du presser en person, som ikke kan performe under pres, men omvendt heller ikke at undlade at skubbe en person, der brænder for at se målet og de udfordringer, der opstår undervejs.

Nu sidder du nok og tænker, at det ved jeg da godt. Men hvorfor finder man så de mange eksempler på ledere, der ikke ved, hvad de enkelte medarbejdere har brug for?

Old school-opvarmning uden bold
Endnu et eksempel fra min sportskarriere. Når vi vandt, måtte vi varme op ved at spille fodbold indtil næste kamp, hvilket håndboldspillere sætter stor pris på, men når vi tabte, så var det old school-opvarmning uden bold med sprint fra hjørne til hjørne, indtil vi vandt en kamp igen.

Hvad var grundlaget for dette?

At indgyde en frygt i spillerne og dermed indprente, at nederlag ikke var acceptable. Men hjalp dette så holdet? Nej, er det klokkeklare svar, for de spillere, som ikke kunne stå for det pres, præsterede naturligvis endnu dårligere med den frygt i baghovedet.

Hvad skulle man så have gjort anderledes?

Måske man skulle have brugt tid og ressourcer på at tilegne sig viden om det enkelte individ og dermed være i stand til at opfange signalerne samt motivere den enkelte på den rigtige måde - og derved skabe det bedste hold.

Nu sidder du måske og overvejer, om dette også gør sig gældende på din arbejdsplads, og der er svaret formodentlig ”JA”. 

For det er ikke anderledes hos jer, end det er i Bundesligaen eller i den spanske liga i håndbold. I motiveres som et hold, og i bruger hinandens styrker til at supplere hinandens mangler.

En ægte leder har din ryg
Og lederen er den, der skal gå forrest og være vidende om, hvem der har brug for hvad og dermed holde skibet på ret kurs.

Og en ægte leder er den, der har din ryg, og som du er villig til at følge hele vejen. Ikke den som lader dig gå i front og gemmer sig af frygt for konsekvenserne.

Det var vel det admiralens opgave var og er for at få det ønskede resultat på skibet og i flåden.

Løsningen på det ovenstående er simpelt. Få ansat den person, som supplerer holdet på den ønskede måde, og sørg for at være i stand til at lede den person på den rigtige måde.

På den måde skaber du det bedste hold!

 

POULSEN tilbyder ledelsesudvikling, ledelsestræning, 1:1-coaching/sparring samt foredrag om motivation og lederskab. Læs mere om vores ydelser.

Hvis du har brug for en snak om, hvordan din virksomhed griber udvikling af ledere an, eller du har spørgsmål eller kommentarer, så kontakt gerne POULSEN på kontakt@poulsen-job.dk eller 7539 3431.