Motiverede medarbejdere bliver i virksomheden

Motiverede medarbejdere bliver i virksomheden – eller også kommer de tilbage

02. september 2022

Af Leif Poulsen

Hos OTV Plast i Vejen er de gode til at holde på medarbejderne. Og når nogle af dem vælger at prøve noget andet, sker det ofte, at de kommer tilbage igen. Glade og loyale ansatte skaber værdi, både for virksomheden og for kunderne, og ifølge direktør Henrik Jylov behøver det faktisk ikke være så svært. Inddragelse og ansvarlighed er nøgleordene.

Den pakkeansvarlige er 75 år, og hun er ikke den eneste medarbejder, der har rundet de 70. OTV Plast i Vejen har cirka 50 ansatte, og mange af dem har været rigtig mange år i virksomheden. Og det er vigtigt, mener direktør Henrik Jylov. Ikke mindst i en tid, hvor der er hård konkurrence om det, de hos OTV Plast kalder ”kloge hænder”.

Kundemøder med de kloge hænder i produktionen

”En af vores tre værdier i virksomheden hedder ’kloge hænder hele vejen’. Det handler blandt andet om, at vores medarbejdere med faglig stolthed og personligt initiativ er med til at styrke relationerne både internt i virksomheden og eksternt i forhold til kunderne,” siger Henrik Jylov.

I praksis betyder det, at medarbejderne bliver taget med på råd, for eksempel når OTV Plast, der bl.a. er underleverandør til fremstillingsvirksomheder af procesudstyr til fødevareindustrien, skal designe, produktionsplanlægge og prissætte de ofte små serier af plastemner, som virksomheden har specialiseret sig i.

”Når jeg har kunder på besøg, er vi ude at snakke med de faglærte i produktionen om, hvordan vi bedst og mest effektivt kan producere det, de har brug for. Jeg havde også et møde så sent som i går, hvor jeg stod sammen med tre fra produktionen og to fra salgsafdelingen og planlagde en bestemt proces direkte ude ved maskinerne. Det handler om at lade dem, der ved, hvad det handler om, være med til at træffe beslutningerne. Det giver de mest effektive processer og det bedste resultat – både for os og for kunden,” forklarer Henrik Jylov.

Målrettet inddragelse giver værdi for alle parter

Bedre kvalitet og mere effektive processer er de åbenlyse fordele ved på den måde at inddrage medarbejderne. En anden, og mindst lige så stor, fordel er, at det motiverer medarbejderne.

”Vores værdi om ’kloge hænder hele vejen’ handler også om at bringe alles kompetencer i spil i et agilt samarbejde. Det betyder, at vi respekterer den enkelte ansattes faglighed og ser værdien i at udnytte den. Det sætter medarbejderne stor pris på,” konstaterer Henrik Jylov.

Det samme gør kunderne, der også føler sig inddraget og godt behandlet, når de ikke bliver inviteret med ind i processerne sammen med de medarbejdere, der faktisk skal producere deres ordre.

”Den målrettede inddragelse giver værdi hele vejen rundt. Vores produktion bliver mere effektiv, kunderne føler sig set og hørt og får en stærk relation til os, og medarbejderne føler sig værdsat, fordi de har indflydelse. Der er ingen tvivl om, at den indflydelse er en stærk motivationsfaktor,” mener Henrik Jylov, der selv har været hos OTV Plast i 15 år, heraf de seneste 12 som administrerende direktør. I dag ejer han desuden 10 pct. af virksomheden.

Uddanner selv mange medarbejdere

Inddragelse og medindflydelse er stærkt medvirkende til, at medarbejderne hos OTV Plast er glade og loyale. En anden faktor i tiltrækning og fastholdelse af de kloge hænder er, at OTV Plast selv uddanner mange af dem.

”Vi vil gerne være med til at tage et samfundsansvar for at uddanne fremtidens medarbejdere, og selvfølgelig også derigennem være med til at fodre vores egen produktion med nye kloge hænder. Derfor har vi også en klar uddannelsesstrategi, der blandt andet betyder, at vi har 5-6 industritekniker-lærlinge hvert år. Nogle gange har vi også voksenlærlinge, og så har vi maskinmesterstuderende, der arbejder på deres bachelorprojekter hos os. Det har givet os nogle virkelig gode afhandlinger de seneste år og noget, vi virkelig kan bruge i vores produktion. Vi har faktisk også lige ansat en af de maskinmestre, der lavede sin bachelor her,” fortæller Henrik Jylov.

OTV Plast arbejder også tæt sammen med Jobcentret og er blandt andet en del af opkvalificeringsforløbet ”Industriel Produktion” under Job7.dk, som er et samarbejde mellem syv jobcentre i Trekantområdet.

POULSEN hjælper med de tunge rekrutteringer 

På den måde arbejder han og resten af virksomheden målrettet med selv at rekruttere en stor del af den arbejdskraft, som er afgørende for væksten i en produktionsvirksomhed som OTV Plast. I takt med den vækst stiger behovet for mere komplicerede rekrutteringer også, og her har Henrik Jylov fundet sammen med POULSEN, der gennem det seneste halvandet års tid har hentet tre nye specialister til OTV Plast.

”Nogle rekrutteringer er mere omfattende og kræver både mere tid og andre ressourcer end dem, vi umiddelbart selv har i huset. Hos POULSEN har de nogle gode testsystemer og processer og et godt lokalt netværk, som gør dem til en oplagt samarbejdspartner for os. Foreløbig har de fundet en produktionschef, en planlægger og en indkøber til os,” siger Henrik Jylov og tilføjer:

”Og de er her også alle tre endnu.”

Direktøren indrømmer dog, at der fra tid til anden er medarbejdere, der forlader OTV Plast for at prøve kræfter med nye udfordringer i andre virksomheder:

 ”Og det er selvfølgelig helt fair. De får et held og lykke med på vejen sammen med beskeden: Og du er altid velkommen tilbage. Og det kommer de som regel.”

 

Har du spørgsmål eller kommentarer, så kontakt gerne POULSEN på kontakt@poulsen-job.dk eller 7539 3431.