Eksekvering af strategi og planer er en vanskelig disciplin

05. juli 2022

Af Carsten Schøler Lass

Hos POULSEN er vi optaget af at skabe sammenhæng mellem individet, virksomheden og kunderne. Vi hjælper med andre ord vores kunder med at blive endnu bedre, end de allerede er. Mange af de virksomheder, vi samarbejder med, er i forvejen dygtige til det, de beskæftiger sig med, ikke kun fordi de samarbejder med POULSEN, men fordi de har en sund og god virksomhed. Men mange ønsker at blive endnu bedre. En klog person sagde engang: ”Du behøver jo ikke at være syg for at få det bedre”.  

I vores rådgivningsafdeling er vi blandt andet optaget af at skabe sammenhæng mellem de strategiske planer, og dem der skal udføre og skabe resultaterne i praksis. Og vi kender alle sammen udfordringen: Planen er udarbejdet, vi er enige om de strategiske fokusområder og målsætningerne. Nu handler det bare om at komme ud over stepperne og eksekvere på strategien. Spørgsmålet er, hvordan der skal eksekveres, og hvordan vi kommer ud over stepperne? Det giver anledning til endnu flere spørgsmål, f.eks.:

  • Har vi forholdt os til den forventede udvikling på de markeder vi allerede opererer på?
  • Hvad betyder konjunkturerne for eksekveringen?
  • Hvilke løsninger tjener vi bedst på, og hvor er volumen?
  • Hvad siger vores kunder om vores løsninger, produkter, service, levering m.m.?
  • Hvordan sikrer vi at alle de indsatser, der skal fører frem til eksekvering, rent faktisk sker?
  • Hvilke kompetencer har vi, der kan sparke gang i indsatserne?
  • Hvilke kompetencer skal vi have bygget på eller genbesøgt, for at øge sandsynligheden for, at der sker det vi ønsker?
  • Hvilke nye kompetencer skal vi eventuelt have tilført?

Project Management Institute (PMI) noterer ifølge deres undersøgelser følgende om fejlslagne planer:

  • Mere end 50 % af planer og projekter fejler i forhold til de nedskrevne fokusområder og ambitioner (andre undersøgelser peger på, at det er helt op til 70 %)
  • 75 % af de involverede i organisationen tvivler på at virksomheden kan opnå det, der står i planen, inden de overhovedet er gået i gang

Fra handling til resultater

Hos POULSEN er vi ikke kun optaget af at konstatere. Vi har koncepter og de rette folk klar til at hjælpe vores kunder med at sikre, at planerne bliver eksekveret, så det kan aflæses på bundlinjen. Vi taler ikke kun om, hvad der skal til for at lykkes, men anbefaler ud fra kundeindsigter og forståelse for virksomhedens kultur og kompetencer, hvordan vi øger sandsynligheden for at få det til at lykkes. Vi skaber med andre ord sammenhæng mellem plan og de daglige indsatser og hjælper virksomheder med at gå fra handling til resultater.

Gary P. Hamel er en amerikansk managementkonsulent og grundlægger af det internationale management-konsulentfirma Strategos med base i Chicago. Han har analyseret og beskrevet, hvorfor implementering af strategien er en vanskelig disciplin.

 undefined

Sæt mere fokus på eksekvering og mindre på planlægning 

En af grundene til at ovenstående tal fremkommer er, efter vores erfaring, at der bruges uforholdsmæssigt meget tid på at planlægge og tilrettelægge strategien på de øverste niveauer, og for lidt tid og ressourcer på at sikre implementeringen og eksekveringen af selve planen i resten af organisationen.

 

Sat på spidsen ser en klassisk proces sådan ud:

 

 undefined

 

I en travl hverdag har vi brug for at blive involveret, motiveret og ikke mindst forstå, hvor og med hvilke indsatser vi kan gøre en forskel i forhold til strategien. Hvis strategien bliver for ukonkret, bliver eksekveringen det også. Vi har gennemprøvede metoder og værktøjer, der virker, men det vigtigste er at gøre sig umage med at forstå virksomhedens DNA og virksomhedskulturen, inden man begynder at kloge sig på løsningerne. Sådan skaber vi sammenhæng mellem dine planer og de ønskede resultater.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så kontakt gerne POULSEN på kontakt@poulsen-job.dk eller7539 3431.